Druivenpraat #8
- Geplaatst op
Druivenpraat #8
De Barbera! Deze druif is (naar men meent) oorspronkelijk afkomstig uit de Monferrato-heuvels, in centraal Piëmonte, en hier wordt hij nog steeds op de beste locaties aangeplant; verder naar het westen toe in Barolo en Barbaresco moet hij deze afstaan aan Nebbiolo.
Kenmerken
Het is een blauwe druivensoort. Kenmerkend voor wijn van deze druif is een hoge natuurlijke zuurgraad, een licht bitter aroma van kersen en aalbessen met een laag tannine gehalte en een prachtige rode kleur.
Combinaties
De beste combinaties worden gemaakt met wat rijkere, vette gerechten. De zuurgraad van de wijn is dan juist een aangename bijkomstigheid. Denk bijvoorbeeld aan donker vlees, entrecote, paddenstoelen (truffel), kaas.
Weetje!
Barbera schandaal
Halverwege de jaren tachtig was er een groot schandaal toen verschillende wijnmakers de destijds eenvoudige Barberawijnen met methylalcohol hadden ‘veredeld’. Meer dan dertig mensen stierven en veel mensen raakten blind. Toen de reputatie van de druif niet verder meer kon zinken, ontfermde een groep innovatieve wijnboeren zich over de druif en zetten deze zurige, landelijke druif om tot kruidige, complexe en goed houdbare wijnen. Inmiddels heeft de druif de harten van velen weer kunnen veroveren en is hij vandaag de dag ook te vinden in Australië, Chili en Argentinië.
Het wijnhuis Paolo Angelini
Sinds ca. 1,5 jaar importeren wij de wijnen van Paolo Angelini.
Gelegen in het hart van Piëmonte, op de heuvels van Monferrato, bestaat uit 40 hectare wijngaarden verspreid over bodems die variëren van kalksteen tot klei. Elke wijngaard heeft zijn ideale plek gevonden om het beste resultaat te geven.
“Vier generaties wijnmakers, voor een toekomst met wortels in een geschiedenis van meer dan honderd jaar.”
Naast de Barbera hebben wij ook de Grignolino en Chardonnay opgenomen in ons assortiment.
Barbera del Monferrato, First € 11,00 p.f.
- Wijnbereiding: De rijpe druiven worden eind september zorgvuldig geplukt.
- Vinificatie: In roestvrijstalen vaten
- Kleur: Intens robijnrood
- Proefnotitie: Intens en fris. Droog en evenwichtig. Een jonge wijn met hints van rode bessen.
- Wijn-spijs: charcuterie, pasta Bolognese, kalfsvlees
- Bekijk hier op de website
Barbera del Monferrato, J (Jenerosa) € 14,95 p.f.
- Wijnbereiding: Lange maceratie op de schil voor ongeveer 30 dagen in staal. Een deel van de wijn ondergaat rijping op houten vaten voor ca. drie maanden. Het resterende deel in roestvrij vat, om vervolgens te worden samengevoegd.
- Kleur: Intens robijnrood met paarse tinten
- Proefnotitie: Complex boeket met een kleine hint van vanille. Zachte, intense smaak met een prettige zuurgraad en een sappige smaak. Goed gestructureerd.
- Wijn-spijs: Hert, kwartel, charcuterie, kip
- Bekijk hier op de website
Probeer ze nu allebei en proef het verschil... met en zonder hout!
Combinatie prijs € 22,50
Leuk om je weer wat druivenkennis te hebben bijgebracht. Volgende maand besteden we weer aandacht aan een andere druif. Blijf ons dus volgen!
Je bent van harte welkom aan de Westersingel 20 in Groningen. Uiteraard staat de Barbera open om te proeven.
Tot snel en vergeet niet vrolijk met elkaar te proosten!
Cloinq! Janet
Vragen, bestellen of iets anders? Mail naar info@cloinq of bel/app naar 06-31005924